A 32 éve fennálló Nagycsaládosok Egri Egyesülete augusztus 24-én szombaton délelőtt 10 órától az egri Városháza rendezvénytermében Egri Nagycsaládos Nap címmel tájékoztató napot szervez.

Rázsi Botond, az egyesület elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta:

“A szervezők attól függetlenül várnak minden érdeklődőt, hogy nagycsaládosok vagy még csak tervezik, hogy nagycsaláddá válnak, mert a nap első témája a módosult családtámogatási rendszer lehetőségeiről való tájékozódás, a nap második felében pedig a résztvevők megismerkedhetnek a családokat érintő kapcsolati problémák kezelésének módjaival.”

Rázsi Botond, a Nagycsaládosok Egri Egyesületének elnöke – fotó: Ebner Béla

A nap első felének apropóját a július 1-én indult Családvédelmi Akcióterv adja, amelynek aktualitásai a következők:

  • Egyre népszerűbb a családvédelmi akcióterv, már 15 ezernél is többen igényelték valamelyik támogatási formát.
  • A babaváró támogatásokra már több mint 6300 szerződést kötöttek. Ezt a támogatási formát nemcsak a friss házasok vehetik igénybe, hanem azok is, akik a már megszületett gyermekeik után még továbbiakat szeretnének. A kérelmezők többsége – több mint 5600-an -, a teljes, 10 milliós összeget igénybe vették.
  • A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását már csaknem 9 ezren kérték. Ennél a támogatási formánál az igénylés elektronikusan is leadható. A Magyar Államkincstár folyamatosan dolgozza fel az igényléseket, már 1500 határozat megszületett.
  • A támogatások 2022 végéig igényelhetők.
  • A gyermekes családok jelzálog hiteleinek elengedése iránt is egyre nő az érdeklődés. Július elseje óta a második gyerek érkezésekor egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását lehet kérni.
  • Ez a támogatási forma a lakás fekvése szerinti megyeszékhelyen lévő járási hivatalban, vagy bármelyik kormányablaknál igényelhető.

A támogatások igénybevétele, az ahhoz szükséges igazolások ingyenesek, akinek pedig kérdése van, hívhatja a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat, ahol a hét minden napján 24 órában adnak felvilágosítást. Eddig mintegy 12 ezren érdeklődtek.

Ezeken túl alapvető cél, hogy mindenki ingyenesen vagy nagyon olcsón vehesse igénybe a bölcsődei ellátást. A következő költségvetésben jelentősen növekszik a munkahelyi és családi bölcsődék támogatása, erre a célra 3 év alatt 12 milliárd forintot fordít a kormány.

Fotó: Ebner Béla

Egri Nagycsaládos Nap Program:

10:00 Megnyitó – Rázsi Botond Miklós elnök

10:05 Köszöntő, tájékoztató az egri családtámogatási rendszerről – Habis László polgármester

10:15 Kormányzati tájékoztató a Nemzeti Családvédelmi Akciótervről – Beneda Attila helyettes államtitkár

11:00 Tájékoztató a Heves megyei Családvédelmi Akciótervről – Szabó Róbert megyei közgyűlési elnök

11:30 Az egri Család és KarrierPONT bemutatkozása – Csomós Beáta szakmai vezető

11:50 Kávészünet

12:00 Kapcsolatok a (nagy)családban, előadás és beszélgetés – ez a rész a tervek szerint két csoportban valósul meg, melyek témái:

– Párkapcsolati krízisek a (nagy)családban, előadó: Dr. Moretti Magdolna pszichiáter

– Családi sors örökségeink, előadó: Csiffáry-Vass Réka pszichológus

14:00 Zárás, büféebéd

Emellett folyamatosan kézműves foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=qxJvRp-hsE6g0TDGEWwaLIglbyETdVFEi9E3ryYb1HNUNVg0Slg2WFhYS005UlpaTEdWNzE1R1hHMC4